V Nórsku si pripomenuli teroristické útoky spred 13 rokov

23.07.2024 Celý región

Oslo 22. júla (TASR) - Nórsko si v pondelok pripomenulo 77 obetí teroristických útokov pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika v Osle a na ostrove Utöya, ktoré sa odohrali pred 13 rokmi. Na spomienkovom podujatí vystúpil s prejavom aj premiér Jonas Gahr Störe a upozornil na stále prítomné nenávistné prejavy. Podľa správy DPA píše TASR.

"Vidíme, že radikalizované, extrémne postoje majú stále podporu. Šíria sa konšpiračné teórie a dezinformácie," upozornil Störe.

Premiér podľa vlastných slov vníma nenávisť voči Židom, podnecovanie proti moslimom a prenasledovanie homosexuálov, členov pôvodnej etnickej skupiny Saamov aj príslušníkov ďalších menšín.

Störe okrem iného v súvislosti s vojnou na Ukrajine, v pásme Gazy či Sudáne uviedol, že všetky tieto udalosti ovplyvňujú aj bezpečnosť a atmosféru v Nórsku.

Anders Breivik 22. júla 2011 odpálil bombu neďaleko vládnych úradov v Osle, pričom zabil osem ľudí, a potom zastrelil 69 mladých ľudí v letnom tábore mládežníckeho krídla Strany práce (AP) na ostrove Utöya. V roku 2012 ho odsúdili na 21 rokov vo väzení, pričom trest sa mu môže predĺžiť, ak bude považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

Tieto útoky si každoročne pripomínajú spomienkovými podujatiami v Osle aj na ostrove Utöya. Išlo o najhoršie útoky v povojnovej histórii Nórska.
 

Vyberte región

mark